logo ve başlıklar
7/24 Mail Desteği
Mesai saatlerinde arayınız
Kahve içmeye bekleriz
Fahrettin Kerim Gökay Cad. No:212/D Göztepe
Faydalı Bilgiler
Göz ve Görme
MİYOPİ
Göz istirahatte iken akamodasyon (uyum ) yapmıyorken sonsuzdan gelen ışık ışınlarının oluşturduğu görüntünün retina önünde oluşması durumu miyopidir.
Retina önünde bulunan görüntüyü retina üzerine düşürmek için gözün önüne konkav mercek (kalın kenarlı) koyulur ve gönderilen ışık diverjan olarak retinanın önüne düşürülür görme düzeltilir.
Miyopi toplam kırıcılığı 63 diyoptriden büyük olan gözdür.
MİYOPİ BULGULARI
Uzağı bulanık görme; kişiler miyopun farkında değildirler yakını net görmesinden dolayı cisimlerin uzaklaştıkça bulanık yani net görülmesinin doğal olduğunu sanırlar.
Gözleri kısma; iğne deliği(pin hole) etkisi oluşturarak görmeyi netleştirme.
Baş ağrıları; hipermetrop ve astigmatizmaya göre daha az alın ve göz çevresinde ağrılar çıkabilir.
HİPERMETROP
Göz istirahatte iken akomodasyon ( uyum ) yapmıyorken göze gelen ışık ışınlarının retina arkasında görüntü oluşturması hipermetropi kusurudur.
Retina arkasında oluşan görüntüyü retina üzerine düşürmek için gözün önüne konveks (ince kenarlı ) mercek koyulur ve gönderilen ışık konverjan olarak ışık retina önüne düşürülür görme düzeltilir.
Hipermetropi toplam kırıcılığı 63 diyoptriden düşük olan gözdür.
HİPERMETROP BULGULARI
Göz ağrısı
Uzak görmede bulanıklık
Presbiyopinin daha erken yaşta başlaması
Işığa aşırı duyarlılık
Aralıklı olarak görmenin aniden bulanıklaşması
Alın bölgesi ve baş ağrıları; uzun süreli yakın bakışta ve günün ilerleyen saatlerinde olur.
ASTİGMATİZMA
Gözün her bir meridyeninin kırma kusuru diğerinden farklı olması durumuna denir. Astigmatizmada kırma kusuru en az olan iki meridyen daima birbirine dik durumdadır. İki ana meridyen vardır; aks meridyeni ve güç meridyeni.
Retinanın arkasında ve önünde farlı iki uzaklıkta yada önünde farklı iki uzaklıkta oluşan görüntüyü bir noktada toplayıp retinanın üzerine düşürmek için gözün önüne astigmatlı mercek koyularak ışığın retinanın üzerine düşmesi sağlanır ve görme düzeltilir. Astigmat merceklerin bir çok tipleri vardır.
ASTİGMATİZMA TİPLERİ
Basit astigmatizma; bir eksen emetropik diğer eksen ametropiktir. Ametropik eksen miyopik ise basit miyopik astigmatizma.
Bileşik astigmatizma; her iki eksen de farklı diyoptrilerde ama aynı tipte olmak üzere ametropiktir. Bileşik miyopik astigmatizmada eksenlerin her ikisi de retinanın önünde fakat retinaya farklı uzaklıktadır. Örneğin (-0.25) (-1.00) 90
Karma astigmatizma; bir eksen miyopik iken diğer eksen hipermetropiktir. (+0.25) (-1.00) 90
Yetişkinlerde 0.75 D üzerinde astigmatizmayla karşılaşma oranı % 8-15 kadardır. Yetişkinde astigmatizmanın önemli bir nedeni geçirilmiş göz cerrahisidir.
Yeni doğanların % 65inde (0.75) D den büyük astigmatizmaya rastlandığı bildirilmiştir. Bu yüksek oran 5,5 yaş civarında yetişkinlerdeki değere inmektedir. Bu dönemlerde ortaya çıkan astigmatizmanın nedeni olarak rektus kaslarının ince sklerayı çekmesi gösterilmektedir. Çünkü pozisyonlar ile astigmatizmanın değiştiği gözlenmiştir.
BULGULAR
Görme bulanıklığı
Baş ağrısı
PRESBİYOPİ
Hipermetropun ileri yaşlarda görülen kısmıdır. Presbiyopik yakınmalar bazı ırklarda 40 yaşlarında başlarken, bazı ırklarda ise 50 yaşlarında başlar.
Presbiyopi ortalama 45 yaşlarında (+1,50)Diyoptri yakın gözlük ihtiyacı ile kendini gösterir. Bu yakın gözlük ihtiyacı her beş yılda bir ilave (+0,50)Diyoptri kadar artış gösterir. 60 yaşından sonra yakın gözlük diyoptrisi sabitlenir. Bu yaştan sonra kişilerde de yakın gözlük diyoptrisi tespit edilirken (+3,00) Diyoptrilikte ilave güç göz önünde bulundurulur.
Bilindiği kadarıyla ilk gözlükler 13.yy dan itibaren presbiyopi için kullanılmıştır.
Şekere bağlı bu retina hastalığında, retinanin iç ve orta tabakaları hasara uğrar ki, bunlar da görüntü kontrastını sağlayan tabakalardır. Şekerden dolayı hasara uğramis bir retinanın, renk kontrastlarına karşı hassasiyeti de bozulmuıtur. Parlak ortamlarda koyu detaylar nispeten beyinde gerekli sinyalleri oluşturamaz. Bu nedenle daha karanlık alanlar da ayırt edilemez. Özellikle ileri düzeydeki hastalar, parlamadan dolayi rahatsız olurlar ve aydınlık - karanlık adaptasyonunda zorluk çekerler.
F 540, F 560, F580 gibi Zeiss özel filtre camları ışık hüzmesinde duyarlı olan coneların hassas olduğu bölgeleri süzer ve böylece korur. Özel filtre camları kamaşmayı azaltır ve ışık değişimine adaptasyonu kolaylaştırır.
Carl Zeiss Özel Filtre Gözlük camları uluslararası enstitüler ve göz doktorları tarafından başarıyla geliştirilerek uygulandı. Görülebilen kısa dalga ışık hüzmesinde filtre özelliği ile geçişler mükemmel hale getirildi.
Tıbbi gereksinimler:
Retinitis Pigmentosa (Tavuk Karası)
Achromatopsia veya rod Monochromatism
Diabetik Retinopathy (şekere bağlı hastalığı)
Retinitis Pigmentosa için (Tavuk Karası) için Öneriler: Retinitis Pigmentosa çok önemli, kalıtımsal ve ilerleyen bir göz hastalığıdır. Retinanin metabolizması işlevselliğini kaybetmesinden dolayı, duyusal hücreler (Cone ve Rod) kan ile yeterli derecede beslenemediğinden, görüş oldukça azalır.
Bu hastalığın bir çok tipi olduğu için belirtilerinin de açıklaması güçleşiyor. İlk önce Rod fonksiyonu zarar görür. Hastanın görmesi alaca karanlık ve geceleri giderek azalır. Gece körlüğüne kadar ilerleyebilir. Hastanın görme alanı devamlı olarak daralır, azalır ve yön bulması problemli hale gelir. Ilerleyen durumda Cone fonksiyonu azalır. Bu da hastada, sınırlı bir görüşe, renk seçiminde zorluklara, ışığa hassasiyette artışa sebep olur.
Bunun için tavsiye edilen;
Carl Zeiss, Clarlet F 60, F 80, F90, F 540, F 560, F 580 özel filtre camlarıdır.
Clarlet UV gözlük camları, 400 nm' ye kadar olan kisa dalga boyundaki ışığın filtre edilmesi için geliştirilmiştir.
Bu filtre camlar estetik bir kahverengi tona sahiptir. Clarlet UV, her Clarlet rengi ile sipariş verilebilir. (en az % 15 renk koyuluğu gereklidir.)
Kullanım alanları:
UV ışınlarına maruz kalanlar
Afak hastası
PUVA Terapisi görenler (özellikle cilt hastalığı tedavisinde)
Clarlet UV özellikleri: 380 nm altinda tam bir UV koruması sağlar.
400 nm' ye kadar Mavi ışık koruması sağlar.
15' lik bir ışık azalması için açık kahverengi tona sahiptir.
Gece sürüsü için uygundur.
Bütün Clarlet renklere uygulanabilir.
Achromatopsia veya rod Monochromatism Cone hücrelerinin fonksiyonlarının yok olduğu renk körlüğü tipidir. Hastada renklerin algılanamamasına sebep olur. Bu tip hastalarda genelde Nystagmus (göz yuvarlağının titremesi) de görülür. Yansımalara karşı hassasiyet çok yüksek ve görme keskinliği son derece düşüktür. Rodların aşırı hassasiyeti kamaşmaya neden olur. "Özel Zeiss Filtre camları" bu dalga boyundaki ışınlari süzer ve yansımaları minimum seviyeye indirir.